Tweede kennisclip online

Joep Leerssen

De tweede kennisclip is nu ook online geplaatst, over modernere vaandels en technieken. Wat is, bijvoorbeeld, incrustatie?... (Met dank aan Celine Huits voor de opname.) U vindt de clips hier.

Continue reading

Eerste kennisclip online

Joep Leerssen

Zowel over de geschiedenis als over de vervaardiging van vlaggen en vaandels valt heel wat te vertellen, en het is boeiend om uit een vaandel te kunnen aflezen wat voor periode-elementen en vervaardigingstechnieken zijn gebruikt. DRAPO zal bij tijd en wijle kennisclips over deze onderwerpen online plaatsen.
De eerste daarvan staat nu online: Doortje Lucassen legt aan Joep Leerssen uit hoe borduur- en applicatietechnieken zijn toegepast bij een klassiek fluwelen vaandel. (Met dank aan Celine Huits voor de opname.)
Gebruikers vinden de kennisclips via de rubriek "Vaandels: Achtergrondinformatie" in het hoofdmenu-item "Over DRAPO".

Continue reading

Vlaggen op Netflix

Joep Leerssen

De Netflix docu-serie "Explained" gaat zijn derde seizoen in. Een van de afleveringen gaat over VLAGGEN; met medewerking van Joep Leerssen van het SHCL. De uitzending is online van 30 juli. Een trailer voor de hele serie vindt u hier.

Continue reading

Internet-adressen voor uw vereniging/vaandel

Joep Leerssen

Elke vereniging en elk vaandel in de DRAPO-galerij heeft een eigen “unieke identifier" en kan daarmee nu ook individueel online worden opgeroepen. Als u naar een vereniging of vaandel-exemplaar wilt verwijzen kan dat met de URL die onderaan bij elke vereniging en elk vaandel vermeld staat. De URL heeft nu nog een lange vorm, bijvoorbeeld. https://nodegoat.maastrichtuniversity.nl/viewer.p/1/2192/object/7913-9807453 – maar we proberen daar in de toekomst een handzamere afkorting aan toe te voegen.

Continue reading

Nieuw: de “Vlag van de Dag”

Joep Leerssen

De DRAPO-website heeft een nieuwe rubriek: De "Vlag van de Dag" – u vindt hem in het hoofdmenu. Elke vrijdag zetten we een nieuw exemplaar in het zonnetje. Een eigenaardig exemplaar; of juist heel representatief voor een gangbaar type; of horend bij een bijzondere vereniging; of kenmerkend voor een specifieke period in de Limburgse geschiedenis, hetzij qua vormgeving, hetzij qua sociale achtergrond.
Dus: vrijdag, Vlag-van-de-Dag-dag! Even klikken.

Continue reading

DRAPO gaat deze week online

CORE Admin

Wat u nu voor u ziet is de website over Vlaggen- en Vaandelcultuur in Limburg. De meeste onderdelen zijn reeds functioneel. Vanaf 28 december bent u in staat om ook uw verenigingsvaandel toe te voegen aan de Galerij.

Continue reading